Park ,,Šuma prijateljstva

Podijelite:

Topao ljetni je dan, a vi ste u Sarajevu. Obišli ste sva poznata izletišta, bili na obližnjim planinama. Pitate se gdje otići i provesti vrijeme u prirodi, na čistom zraku.

Mi vam preporučujemo da posjetite predivni Park „Šuma prijateljstva“.

Park se nalazi u naselju Grdonj iznad Sarajeva i potrebno vam je svega 20 minuta vožnje od Baščaršije kako biste došli do ove lokacije.

Do njega možete doći i s druge strane tj.preko Ciglana. Ukoliko ukucate na Google pretraživaču kako doći do ovog parka pokazat će vam još nekoliko pravaca koji su kraći, ali vas oni neće dovesti do željene lokacije. Moj savjet je da pratite mape koje smo vam postavili u prilogu.

Izgrađen je od strane generalne direkcije za šume Republike Turske. Nudi dovoljno sadržaja koji će vaš boravak u njemu učiniti zanimljivim, zabavnim i rekreativanim. Popločane staze namijenje za šetanje će vas odvesti do različitih dijelova parka. Ukoliko želite organizirati piknik sa prijateljima ili porodicom imate dovoljan broj šadrvana gdje ćete u hladu visokog drveća uživati u društvu. Pet je česama na različitim lokacijama parka, tako da vode ima sasvim dovoljno za vaše različite potrebe. Šta je jedan park ako za naše najmlađe nema dovoljno sadržaja. Oni će svoj boravak ovdje upotpuniti na igralištu koji je namijenjen samo njima. Vještačko jezero daje posebnu draž ovoj prirodnoj oazi od kojeg vas staza vodi do restorana gdje možete da uživate u različitim gurmanskim poslasticama. Rekreativci imaju priliku da u jednom ne tipičnom prirodnom okruženju na različitim spravama vježbaju i dovode u kondiciju svoje tijelo. Tu se nalazi i mesdžid gdje vjernici mogu obaviti molitvu kako njihov boravak u parku ne bi bio vremenski ograničen. Mnogo je još drugih sadržaja koje vam nećemo otkrivati kako biste i sami mogli istraživati ovo mjesto i uživati u njemu.    

Pored svega nabrojanog ono što još ovaj park nudi je uživanje u prekrasnoj prirodi okruženoj visokim stablima sa čijih krošanja vas cijelo vrijeme prati cvrkut raznih ptica, ali i pokoja vjeverica koju ćete sigurno vidjeti dok se budete šetali. Ovo sarajevsko izletište bogato je i i džinovskim sekvojama, stablom koji je netipično za naše područje.

Kada se već nađete na ovom mjestu onda nemojte propustiti da posjetite i vidikovac do kojeg vas vodi šumska staza sa kojeg ćete uživati u pogledu na Sarajevo, ali gdje ćete imati priliku da vidite i mjesto sa kojeg su građani Sarajeva u proteklom ratu bili danonoćno pokriveni snajperskom vatrom – Špicasta stijena. Ovdje je podignut spomenik Crnim labudovima, jedinici koja je oslobodila lokalitet Špicaste stijene.

Idući dalje šumskom stazom od vidikovca put vas vodi do Muzeja 105 u sklopu kojeg se nalazi kafić gdje možete uz bosansku kafu ili neki drugi napitak također uživati u pogledu na grad. Do ovog muzeja možete doći i autom ili pješke cestom od Parka „Šume prijateljstva“. Uz laganu šetnju do muzeja ste za svega 10 minuta.  

Mnogo sadržaja na jednom mjestu učinit će vaš boravak takvim da ćete jedva čekati prvu priliku da se vratite i uživate u ovoj oazi mira.

Podijelite:

Napravite rezervaciju

Kontaktirajte podršku